Tuesday 31 May 2011

Kucai (S03)

Kucai atau nama saintifiknya Allium schoenoprasum adalah sejenis sayuran yang berasal dari keluarga Lili. Kucai mengandungi vitamin B, vitamin C, dan karotin . Ia dapat mengubati penyakit-penyakit seperti senggugut, penyakit keputihan, darah tinggi dan sembelit.
Kucai bertindak sebagai antiseptik untuk membunuh kuman bakteria dalam usus dan menjadi perangsang dalam proses pengecutan serta pengembangan usus. Ia juga melancarkan pengaliran darah, sekali gus menghindarkan pembekuan darah dengan cara menumbuk daun kucai sehingga lumat dan kemudian dikacau dengan air panas lalu diminum. Penggunaannya adalah lebih mujarab sekiranya diminum setiap pagi.


 Kucai yang ditanam dari biji seharusnya dituai selepas setahun, ataupun setelah ia berbunga. Ini adalah untuk membiarkan ia mempunyai akar yang kukuh.Kalau menanam kucai untuk di makan, bunganya perlu dibuang untuk menggalakkan pertumbuhan daun sahaja.


No comments:

Post a Comment