Thursday 26 May 2011

Cili (S01)

     Penggunaan cili sebagai bahan masakan sangat meluas di negara kita. Cili yang kaya dengan vitamin A, vitamin B dan vitamin C kompleks ini juga turut mengandingi protein, karbohidrat dan karotin. Bahan yang memberikan rasa pedas kepada cili ialah capsaicin. Semakin tinggi kandungan capsaicin maka semakin pedas cilinya. Capsaicin dipercayai dapat melawan penyakit ulser peptic.




Selain itu, buah cili yang masak boleh ditumbuk dan disapu pada kurap. Buah cili padi boleh dicampur dengan sedikit cuka dan diminum bagi merawat sakit perut dan taun. Buah cili padi boleh direbus dan air rebusannya diminum bagi merawat demam, busung , gout, kepialu, sakit kuning, sakit ulu hati dan penghadaman yang tidak sempurna. Air rebusan buahnya juga boleh juga dibuat berkumur bagi merawat sakit tekak.

Selain buahnya, daun cili juga dikatakan dapat mengubati kayap. gunakan daun cili dan kapur makan dengan cara menumbuk atau meramas daun cili bersama kapur makan dan sapukan dibahagian yang terkena kayap.


No comments:

Post a Comment